Długo za mną chodziła wiec postanowiłam ją ugotować w największe upały ;)
Potrzebujemy:
- 40 g oliwy z oliwek
- 3 duże pory
- 1 cebululę
- 450 g ziemniaków
- 1l bulionu
- sól, pieprz
Pory oczyszczamy z zewnętrznych liści, pozostawiając białą oraz jasno zieloną część. Przekrajamy na pół i dokładnie opłukujemy, kroimy na plasterki. Ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
W dużym szerokim garnku roztapiamy masło, dodajemy pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewamy na średnim ogniu przez około 3 - 4 minuty aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu mieszając.
Zwiększamy ogień, wlewamy bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy warzywa do miękkości przez około 15 minut.
Solimy i pieprzymy do smaku a nastepnie miksujemy na gładki krem.
Podajemy z grzankami.

Danie mocno inspirowane przepisem na zupę porowo-ziemniaczaną z bloga Kwestia Smaku.
Brak komentarzy