Długo za mną chodziła wiec postanowiłam ją ugotować w największe upały ;)


Potrzebujemy:

  • 40 g oliwy z oliwek
  • 3 duże pory
  • 1 cebululę
  • 450 g ziemniaków
  • 1l bulionu
  • sól, pieprz

Pory oczyszczamy z zewnętrznych liści, pozostawiając białą oraz jasno zieloną część. Przekrajamy na pół i dokładnie opłukujemy, kroimy na plasterki. Ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
W dużym szerokim garnku roztapiamy masło, dodajemy pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewamy na średnim ogniu przez około 3 - 4 minuty aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu mieszając.
Zwiększamy ogień, wlewamy bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy warzywa do miękkości przez około 15 minut.
Solimy i pieprzymy do smaku a nastepnie miksujemy na gładki krem. 
Podajemy z grzankami. 


Danie mocno inspirowane przepisem na zupę porowo-ziemniaczaną z bloga Kwestia Smaku.

Brak komentarzy