Wg. przepisu Ani Starmach.
Potrzebujemy:
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła do smażenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka dokładnie wymieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem i mąką pszenną.
Białka ubijamy mikserem lub trzepaczką na sztywną pianę.
Ubite białka delikatnie mieszamy z masą z żółtek.
Na patelni rozpuszczamy masło.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy wymieszaną masę i smażymy na bardzo małym ogniu.
Po 3–4 minutach ostrożnie przewracamy na drugą stronę.
Smażymy przez mniej więcej 2 minuty.
Usmażony omlet przekładamy na talerz. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy