Wg. przepisu Ani Starmach.

Potrzebujemy:
  • jajka
  • łyżki mleka
  • łyżki mąki
  • łyżka cukru
  • łyżka masła do smażenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka dokładnie wymieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem i mąką pszenną.
Białka ubijamy mikserem lub trzepaczką na sztywną pianę.
Ubite białka delikatnie mieszamy z masą z żółtek.

Na patelni rozpuszczamy masło. 
Na rozgrzaną patelnię wlewamy wymieszaną masę i smażymy na bardzo małym ogniu.
Po 3–4 minutach ostrożnie przewracamy na drugą stronę.
Smażymy przez mniej więcej 2 minuty.

Usmażony omlet przekładamy na talerz. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Brak komentarzy