Cześć,  dzisiaj przepis na zupę która zażyczył sobie mój mąż. Podobno przepyszna. Ale ile ma kalorii to ja nie chce wiedzieć ;)


Potrzebujemy:
  • 2 litry bulionu drobiowo-warzywnego
  • 300 g pieczarek
  • 6 dużych podłużnych kostek serków topionych śmietankowych
  • 200 ml. śmietany 18%
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, 
  • 100 g tartego sera żółtego
  • grzanki

Wykonanie:

Pieczarki, czosnek i cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju lub oliwie na patelni z przyprawami.
Bulion podgrzewamy i rozpuszczamy w nim serki topione.
Dodajemy pieczarki do zupy mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy jeszcze na małym ogniu koło 20 minut.
Dodajemy śmietanę, szczypior, zioła prowansalskie i gotujemy kolejne 10 minut.
Dodajemy starty ser.
Podajemy z grzankami.

Smacznego :)


Brak komentarzy