Potrzebujemy:
  • 1 szklankę czerwonej soczewicy
  • 3 szklanki wody
  • 1 dużą cebulę
  • 1 duży pomidor
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki soli
  • oliwę lub masło klarowane
  • świeżą kolendrę
Wykonanie:

Soczewicę gotujemy około 20 minut. Na 1 szklankę soczewicy dajemy 3 szklanki wody.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy lub masła klarowanego i smażymy do złotego koloru cebulę posiekaną w drobną kostkę. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, kumin, kurkumę i garam masala. Smażymy chwile i dodajemy do garnka z soczewicą. Solimy do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę a następnie podajemy z ryżem i świeżą, posiekaną kolendrą.

Smacznego!

Brak komentarzy