Potrzebujemy:
- 1 szklankę czerwonej soczewicy
- 3 szklanki wody
- 1 dużą cebulę
- 1 duży pomidor
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki soli
- oliwę lub masło klarowane
- świeżą kolendrę
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy około 20 minut. Na 1 szklankę soczewicy dajemy 3 szklanki wody.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy lub masła klarowanego i smażymy do złotego koloru cebulę posiekaną w drobną kostkę. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, kumin, kurkumę i garam masala. Smażymy chwile i dodajemy do garnka z soczewicą. Solimy do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę a następnie podajemy z ryżem i świeżą, posiekaną kolendrą.
Smacznego!
Brak komentarzy