Przepis pochodzi z książki "Nobel dla papryki" Tadeusza Olszańskiego. Ciekawa alternatywa dla naszej tradycyjnej mizerii.
Składniki:
1 ogórek szklarniowy
1,5 łyżki cukru
1,5 łyżki octu spirytusowego 10%
1/4 szklanki wody
pieprz do smaku
szczypta papryki słodkiej
0,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Ogórki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. W misce posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. W misce rozpuszczamy cukier, ocet, pieprz, paprykę słodką i wodę. Do zalewy przekładamy porządnie odciśnięte ogórki. Odstawiamy na kolejną godzinę.
Wyjmujemy z zalewy i możemy dla dekoracji jeszcze lekko oprószyć papryką słodką.
Taka mizeria dzięki zalewie ma lekko słodkawy winny smak.
Smacznego
Brak komentarzy