Przepis pochodzi z książki "Nobel dla papryki" Tadeusza Olszańskiego. Ciekawa alternatywa dla naszej tradycyjnej mizerii. 


Składniki:

1 ogórek szklarniowy

1,5 łyżki cukru

1,5 łyżki octu spirytusowego 10%

1/4 szklanki wody

pieprz do smaku

szczypta papryki słodkiej

0,5 łyżeczki soli


Wykonanie:

Ogórki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. W misce posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. W misce rozpuszczamy cukier, ocet, pieprz, paprykę słodką i wodę. Do zalewy przekładamy porządnie odciśnięte ogórki. Odstawiamy na kolejną godzinę. 


Wyjmujemy z zalewy i możemy dla dekoracji jeszcze lekko oprószyć papryką słodką.

Taka mizeria dzięki zalewie ma lekko słodkawy winny smak. 

Smacznego




Brak komentarzy