Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 225 ml wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru


Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto powinno być elastyczne i nie przywierać do dłoni.

Po wyrobieniu wkładamy je do miski i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Powinno zwiększyć objętość nawet 3x.  Następnie przez kilka sekund je ugniatamy i dzielimy na 9 części. Z każdej z nich formujemy bułkę, lekko spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem lub żyletką z wierzchu i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 40 minut.

Pieczemy 25 minut w 200 stopniach.


Brak komentarzy