Składniki
- 450 g mąki pszennej
- 225 ml wody
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto powinno być elastyczne i nie przywierać do dłoni.
Po wyrobieniu wkładamy je do miski i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Powinno zwiększyć objętość nawet 3x. Następnie przez kilka sekund je ugniatamy i dzielimy na 9 części. Z każdej z nich formujemy bułkę, lekko spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem lub żyletką z wierzchu i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 40 minut.
Pieczemy 25 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy