Delikatne, aromatyczne i szybkie danie obiadowe.

Składniki na pulpety:

  • 500 g mielonej łopatki lub szynki wieprzowej
  • 1 sucha bułka kajzerka
  • 1 średnie jajko
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli ziołowej i pół łyżeczki pieprzu ziołowego

Składniki na sos:

  • 0,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 młode marchewki
  • śmietana 18% - 200 g
  • łyżka mąki pszennej 
  • pęczek koperku

Mięso mielimy w maszynce na średnich oczkach. Czerstwą kajzerkę moczymy przez kilka minut w wodzie a potem  dokładnie odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu. 
Do miski ze zmielonym mięsem i namoczoną bułką wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. 
Mieszamy masę dłońmi aż do jednolitego połączenia składników. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego.
Do garnka wlewamy 0,5 litra bulionu i dodajemy marchewki pokrojone w plasterki. Gotujemy około 10 minut. 
Wkładamy pulpeciki i gotujemy około 15 minut na średnim ogniu. Delikatnie i rzadko mieszamy tak aby delikatne pulpety nie rozpadły się.

W misce mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy gorący bulion. W taki sposób hartujemy śmietanę aby się nie zważyła. Następnie wlewamy do garnka z pulpetami i zagotowujemy. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek.
Podajemy z ziemniakami i np. sałatką z buraków z TEGO przepisu. Pasuje idealnie!

Smacznego. 

Brak komentarzy