Delikatne, aromatyczne i szybkie danie obiadowe.
Składniki na pulpety:
- 500 g mielonej łopatki lub szynki wieprzowej
- 1 sucha bułka kajzerka
- 1 średnie jajko
- przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli ziołowej i pół łyżeczki pieprzu ziołowego
Składniki na sos:
- 0,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 młode marchewki
- śmietana 18% - 200 g
- łyżka mąki pszennej
- pęczek koperku
Mięso mielimy w maszynce na średnich oczkach. Czerstwą kajzerkę moczymy przez kilka minut w wodzie a potem dokładnie odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu.
Do miski ze zmielonym mięsem i namoczoną bułką wbijamy jajko i dodajemy przyprawy.
Mieszamy masę dłońmi aż do jednolitego połączenia składników. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego.
Do garnka wlewamy 0,5 litra bulionu i dodajemy marchewki pokrojone w plasterki. Gotujemy około 10 minut.
Wkładamy pulpeciki i gotujemy około 15 minut na średnim ogniu. Delikatnie i rzadko mieszamy tak aby delikatne pulpety nie rozpadły się.
W misce mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy gorący bulion. W taki sposób hartujemy śmietanę aby się nie zważyła. Następnie wlewamy do garnka z pulpetami i zagotowujemy. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek.
Podajemy z ziemniakami i np. sałatką z buraków z TEGO przepisu. Pasuje idealnie!
Smacznego.
Brak komentarzy