Najlepsze ogórki jakie kiedykolwiek jadłam.

2 kg ogórków gruntowych
- 1,5 litra wody
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 2 łyżki soli
- 250 g cukru
- 2 marchewki
- 1,5 papryki czerwonej
- 1 papryczka chili pokrojona na plasterki
- korzeń chrzanu
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- gorczyca w ziarnkach
- koper ogrodowy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz czarny w ziarnkach
Marchew obieramy i kroimy w talarki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Paprykę obieramy, oczyszczamy i kroimy w paski.
Z podanych składników zagotowujemy zalewę.
Do wcześniej wyparzonych słoików wkładamy: kawałek chrzanu, płaską łyżeczkę ziaren gorczycy, 2-3 ziela angielskie, 6-8 kulek pieprzu czarnego, 1-2 liście laurowe, pokrojony koper ogrodowy, kilka plasterków czosnku. Następnie wkładamy trochę pokrojonej w plasterki papryczki chili i garstkę marchwi. Na to ciasno układamy umyte ogórki, a pomiędzy nie wciskamy słupki papryki czerwonej. Całość zalewamy zalewą (przestudzoną, ale jeszcze trochę ciepłą), zakręcamy i zostawiamy na noc na szafce. Następnego dnia wkładamy słoiki do garnka z wodą, wolno doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty. Wyłączamy ogień i zostawiamy w gorącej wodzie jeszcze na 5-6 minut, a potem studzimy do góry dnem.
Brak komentarzy