Najlepsze ogórki jakie kiedykolwiek jadłam.  

                     

2 kg ogórków gruntowych


Zalewa:

  • 1,5 litra wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki soli
  • 250 g cukru

  • 2 marchewki
  • 1,5 papryki czerwonej
  • 1 papryczka chili pokrojona na plasterki
  • korzeń chrzanu
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • gorczyca w ziarnkach
  • koper ogrodowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz czarny w ziarnkach


Marchew obieramy i kroimy w talarki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Paprykę obieramy, oczyszczamy i kroimy w paski. 

Z podanych składników zagotowujemy zalewę.

Do wcześniej wyparzonych słoików wkładamy: kawałek chrzanu, płaską łyżeczkę ziaren gorczycy, 2-3 ziela angielskie, 6-8 kulek pieprzu czarnego, 1-2 liście laurowe, pokrojony koper ogrodowy, kilka plasterków czosnku. Następnie wkładamy trochę pokrojonej w plasterki papryczki chili i garstkę marchwi. Na to ciasno układamy umyte ogórki, a pomiędzy nie wciskamy słupki papryki czerwonej. Całość zalewamy zalewą (przestudzoną, ale jeszcze trochę ciepłą), zakręcamy i zostawiamy na noc na szafce. Następnego dnia wkładamy słoiki do garnka z wodą, wolno doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty. Wyłączamy ogień i zostawiamy w gorącej wodzie jeszcze na 5-6 minut, a potem studzimy do góry dnem.



Brak komentarzy