W tym roku zrobiłyśmy z 20kg papryki. Urobiłyśmy się z mamą po łokcie ale nie żałujemy :)
Poniżej ilości na 10 kg papryki (nieoczyszczonej)
Potrzebujemy:
- 25 szklanek wody
- 6,5 szklanki octu spirytusowego
- 6,5 szklanki cukru
- 13 łyżeczek soli
- listek, ziele
- olej
- sól
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy wzdłuż na kawałki. Obgotowujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Z wody, octu, cukru, soli, kilku ziarenek ziela angielskiego i kilku listków laurowych zagotowujemy zalewę.
Papryki układamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą i na wierzch każdego słoika wlewamy 1 łyżkę oleju. Zakręcamy porządnie i stawiamy do góry dnem.
Taki rodzaj przygotowania papryki nie wymaga pasteryzacji tylko trzeba obserwować czy słoiki się "zassały".
Brak komentarzy