W tym roku zrobiłyśmy z 20kg papryki. Urobiłyśmy się z mamą po łokcie ale nie żałujemy :)

Poniżej ilości na 10 kg papryki (nieoczyszczonej)

Potrzebujemy:

  • 25 szklanek wody
  • 6,5 szklanki octu spirytusowego
  • 6,5 szklanki cukru
  • 13 łyżeczek soli
  • listek, ziele
  • olej
  • sól

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy wzdłuż na kawałki. Obgotowujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Z wody, octu, cukru, soli, kilku ziarenek ziela angielskiego i kilku listków laurowych zagotowujemy zalewę. 

Papryki układamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą i na wierzch każdego słoika wlewamy 1 łyżkę oleju. Zakręcamy porządnie i stawiamy do góry dnem. 

Taki rodzaj przygotowania papryki nie wymaga pasteryzacji tylko trzeba obserwować czy słoiki się "zassały".


Brak komentarzy