Zrobiłam dżem. Ale później zaczęłam zastanawiać się jaka jest różnica między dżemem, powidłami, marmoladą a konfiturą. Będę musiała zgłębić swoja wiedzę w tym temacie. Ale jeżeli znacie definicje tych wyrobów dajcie znać. Tymczasem zapraszam Was na bardzo smaczny dżem śliwkowo-jabłkowy :)



Składniki:
3 kg śliwek węgierek
2 kg jabłek antonówek (lub innych jakie mamy w domu)
2 kg cukru

Wykonanie:

Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Wszystko kroimy w kostkę.
Wkładamy do rondla, dodajemy cukier i smażymy aż cukier się rozpuści jednocześnie uważając aby owoce się nie przypaliły. Następnie podlewamy wszystko szklanką wody i smażymy aż owoce się rozpadną i zrobi się jedna ładna masa. 

Wkładamy do wyparzonych suchych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15- 20 minut.

Smacznego

Brak komentarzy