Kopytka to kluski z ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków, mąki oraz jajka. To chyba najczęściej gotowane danie mączne oraz szybki pomysł na prosty obiad.
Składniki:
- 650g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 150g mąki pszennej
- 1 małe jajko
- 0,5 łyżeczki soli
Ziemniaki łączymy z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto i dzielimy na kilka porcji. Z każdej porcji robimy niezbyt gruby wałeczek (w razie potrzeby podsypujemy mąką) i kroimy ukośnie na kawałki.
W garnku gotujemy osoloną wodę. Kopytka wrzucamy partiami na wrzątek, delikatnie mieszamy. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze 1-2 minuty i wyjmujemy.
Można podać z sosem śmietanowym:
- 1 łyżka masła
- śmietana 1 8% 200g
- pęczek natki pietruszki
- koperek do smaku
- szczypta czosnku granulowanego
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wlewamy śmietanę. Następnie dodajemy opłukany i drobno posiekany szczypiorek, koperek a także czosnek, sól i pieprz do smaku. Takim sosem polewamy świeże kopytka.
Smacznego!
Brak komentarzy