Kopytka to kluski z ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków, mąki oraz jajka. To chyba najczęściej gotowane danie mączne oraz szybki pomysł na prosty obiad.

Składniki:

  • 650g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 150g mąki pszennej
  • 1 małe jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
Ziemniaki łączymy z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto i dzielimy na kilka porcji. Z każdej porcji robimy niezbyt gruby wałeczek (w razie potrzeby podsypujemy mąką) i kroimy ukośnie na kawałki.
W garnku gotujemy osoloną wodę. Kopytka wrzucamy partiami na wrzątek, delikatnie mieszamy. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze 1-2 minuty i wyjmujemy.

Można podać z sosem śmietanowym:
  • 1 łyżka masła
  • śmietana 1 8% 200g
  • pęczek natki  pietruszki
  • koperek do smaku
  • szczypta czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wlewamy śmietanę. Następnie dodajemy opłukany i drobno posiekany szczypiorek, koperek a także czosnek, sól i pieprz do smaku. Takim sosem polewamy świeże kopytka. 


Smacznego!

Brak komentarzy