W kilku prostych słowach to idealne danie na szybko, gdy nie chce nam się "wymyślać" nie wiadomo jakiego obiadu.
- 1 pierś z kurczaka 500g
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
- natka pietruszki
- 1 łyżka masła
- 200g śmietany 18%
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i nacieramy przyprawą do kurczaka.
Cebule kroimy w piórka i smażymy na maśle. Do cebuli dodajemy potrojone w cienkie paski papryki (wcześniej umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych). Lekko solimy.
Do naczynia do pieczenia wkładamy kurczaka i mieszamy go ze śmietaną. Dodajemy warzywa z patelni, pokrojonego w kostkę pomidora i jeszcze raz mieszamy. Pieprzymy i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 25 minut.
Smacznego
Brak komentarzy