W kilku prostych słowach to idealne danie na szybko, gdy nie chce nam się "wymyślać" nie wiadomo jakiego obiadu. 


  • 1 pierś z kurczaka 500g
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka 
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 200g śmietany 18%

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i nacieramy przyprawą do kurczaka.

Cebule kroimy w piórka i smażymy na maśle. Do cebuli dodajemy potrojone w cienkie paski papryki (wcześniej umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych). Lekko solimy.

Do naczynia do pieczenia wkładamy kurczaka i mieszamy go ze śmietaną. Dodajemy warzywa z patelni, pokrojonego w kostkę pomidora i jeszcze raz mieszamy. Pieprzymy i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 25 minut.

Smacznego

Brak komentarzy