Idealny i prosty przepis na ciasto na pierogi. Z poniższego przepisu ulepimy ok 40-50 pierogów zależności od ich wielkości.


Potrzebujemy:

  • 600 g mąki pszennej
  • 340 g gorącej wody
  • 60 g oleju
  • 1 łyżeczka soli
Wykonanie:

Mąkę łączymy z solą i olejem i zagniatamy ręcznie bądź w mikserze. Stopniowo dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie łatwo odchodziło od dłoni. Przykrywamy miską i odkładamy na 10-15 minut do odpoczęcia. 

Ciasto rozwałkowujemy i szklanką albo innym ulubionym naczyniem wycinamy kółka . Na środek kładziemy jedną łyżeczkę farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy. Pierogi odkładamy na deskę obsypaną mąką. Do czasu gotowania przykrywamy ściereczką, aby nie obeschły. Wrzucamy je na osolony wrzątek. Gotujemy przez 1-2 minuty (aż wypłyną na powierzchnię). 

Magda

Brak komentarzy