My nie obierałyśmy ogórków bo tak lubimy. Ale jeśli komuś przeszkadza skórka- śmiało może ogórki obrać.  

Potrzebujemy:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 4 łyżeczki gorczycy

Zalewa:

  • 3,5 litry wody
  • 2 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki soli
  • 10 łyżek musztardy sarepskiej


Zalewę zagotowujemy i studzimy. Ogórki myjemy i rozkrawamy wzdłuż na cztery. Wkładamy je do słoików, a do każdego dodajemy liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego i trochę gorczycy. Zalewamy zalewą, porządnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut w 90 *C. 

Studzimy do góry dnem.

Brak komentarzy